Niet alleen bevestiging voor de ruiter, maar ook voor behandelaar!

Niet alleen bevestiging voor de ruiter, maar ook voor behandelaar!

Op 14 december 2019 heb ik een bijzondere meting gedaan in samenwerking met Nathalie van Kooten van I Go Support. Zij behandelt paard en ruiter met behulp van triggerpoint therapie en mylomassage. Nathalie zocht naar bevestiging van de pijnpunten bij paarden en ook wat voor effect haar manier van werken dan heeft. Hoe “relaxed” is een paard nu tijdens zo een behandeling? Welke signalen heeft het paard af en komt dit ook overeen met wat zijn lichaam doet? Is gapen echt een stress release of juist een teken van acute spanning?

Na mijn stage bij Carolien Munsters van Moxiesport, werd ik getriggerd om ook met de hartslagmeter te werken. Met het uitgangspunt om ruiters te helpen bij de training van hun paard door ze meer inzicht te geven in wat voor effect bepaalde oefeningen/trainingen hebben op het paard en antwoord te geven op hoe fit is jouw paard nu eigenlijk? In het begeleidingstraject ontvangen ruiters een trainingsschema op maat voor de indeling van hun training om hun uiteindelijke doel te kunnen bereiken.

Sinds 2 jaar heb ik mijn eigen paard, maar daarvoor reed ik verschillende paarden waardoor ik ook als geen ander weet dat elk paard verschillend is. Ook bij de hartslagzones, welke wetenschappelijk zijn vastgesteld, kunnen er nog paarden zijn die hierin afwijken. Ik kijk voornamelijk naar het beeld wat paard en ruiter mij geven en probeer hierin een link te leggen met de hartslag wat het paard op dat moment heeft.

Ruiters komen in het begin eigenlijk altijd met verwachtingen, vragen waar zij graag antwoord op willen hebben zoals; is de galop voor mijn paard zwaar? is hij lui of juist moe na een training? is hetgeen wat ik vraag niet te veel voor mijn paard? hoe gespannen is mijn paard nu eigenlijk tijdens de trainingen of wedstrijden? Dit zijn allemaal uiteenlopende vragen, waar met behulp van de hartslagmeter en de nodige kennis, antwoord op kan gegeven worden.

Krachten bundelen: spieren sterker maken en onderhouden

Wanneer je een paard de juiste trainingsprikkel geeft, verzuurt en beschadigen de spieren tot zekere hoogte. Dit zorgt bij voldoende herstel voor supercompensatie, wat het paard fitter/sterker maakt. Je kunt je voorstellen dat wanneer je het lichaam van je paard beschadigd om hem sterker te maken, dat het ook belangrijk is dat het management rondom het paard goed is. Denk hierbij aan voeding, beweging en het juiste harnachement, maar ook het spier-/lichaamsmanagement. Daarom wilde ik mijn krachten bundelen met een deskundige op het gebied van het lichaam van het paard “onderhouden”/ “behandelen”.

Toen Nathalie, van I Go Support, mij benaderde om te kijken wat wij voor elkaar konden betekenen, was ik meteen enthousiast. Na het eerste telefoongesprek hebben we een afspraak gepland om mijn paard te behandelen en dit te meten met de hartslagmeter. Dit was iets wat ik nog nooit had gedaan en ook heel iets anders dan ik ‘normaal’ meet, maar net zo interessant!

Mijn paard als “proefkonijn”

Mijn paard Eldar is een goed voorbeeld van een paard wat met veel spanning in zijn lichaam loopt en met name moeite heeft met loslaten en ontspannen tijdens trainingen. Vooral in zijn hals had hij vroeger veel knopen in de spieren, waardoor dit een gevoelige plek blijft. Eldar is ook een paard wat tijdens behandelingen heel goed laat zien wat hij voelt of denkt, dus ik was wel erg benieuwd hoe dit zich zou verhouden tot de hartslag.

Voordat ik een paard meet, meet ik altijd de rusthartslag, om te kijken of daar eventueel afwijkingen zijn. Zo doe ik dat ook meerdere malen per week met Eldar. Hierdoor weet ik dat zijn gemiddelde rusthartslag ongeveer 32 bpm is. Ik was erg benieuwd hoe de hartslag zou zijn wanneer Nathalie met hem aan de slag ging.

Wat mij opviel was dat Nathalie heel rustig kennis maakte met Eldar voordat zij hem begon te behandelen. Mijn paard is een grote knuffelbeer, dus dat duurde niet lang voordat hij zijn neus tegen Natalie aan duwde.

Ik besprak met Nathalie de “pijnpunten” en klachten wat ik merkte tijdens mijn trainingen maar ook wat voor type paard Eldar is. Dit doe ik ook altijd wanneer ik kennismaak met een ruiter en paard voor een hartslagmeting.

Pijnpunten signaleren

Tijdens de behandeling werd al snel duidelijk waar de pijnpunten van Eldar zaten. Niet alleen door zijn uitdrukking en reactie maar in hartslag werd het duidelijk zichtbaar. Bij een pijnpunt steeg de hartslag van Eldar naar maximaal 49 bpm, wat een stijging van 17 bpm is ten opzichte van zijn rusthartslag. Dit was voor mij een duidelijk teken dat er een mate van spanning/stress ontstond omdat Nathalie hem daar aanraakte. Nathalie ging hier heel rustig mee om, door eerst haar hand te laten rusten op de plek om vervolgens verder te gaan. De hartslag van Eldar zakte weer naar zijn rusthartslag van 32 bpm en dit was een duidelijk teken dat de spanning was gezakt en de werkwijze van Nathalie op dat moment voor de minste stress zorgde bij Eldar.

Zo kwamen er nog meerdere pijnpunten voorbij waarbij dezelfde waardes werden gemeten. Bij pijn steeg de hartslag naar maximaal 49 bpm en door de rust van Nathalie steeg die snel weer naar de rusthartslag. Tussen de pijnpunten door genoot Eldar van de aanrakingen van Nathalie waardoor hij zelfs naar een rusthartslag van 30 bpm ging. Een mooi teken dat het paard echt ontspannen is.

Is gapen echt een ‘stressontlader’ ?

Een van de vragen wat Nathalie en ikzelf hadden, was de “stressontlader” gapen. Hierover lees je zo veel bevindingen dat het een teken is dat een paard stress heeft of dat hij juist de stress loslaat en het dus een teken is van het ontladen van stress. Richting het einde begon Eldar flink te gapen. Zij hartslag daalde minimaal met 1 à 2 slagen per minuut maar de hartslag steeg niet. Het was dus duidelijk dat het gapen geen teken is dat het paard op dat moment stress ervaart maar juist een stressontlader is. Spanningen in het lichaam komen los door het gapen. Dit was heel interessant om dit meetbaar te maken.

We sloten de behandeling af met een hartslag van 30 bpm. Eldar was helemaal zen en ontspannen! Precies het resultaat wat Nathalie wilde bereiken en ik, als paardeneigenaar/ruiter, wilde zien!

Meten is weten: bevestiging van een gevoel

Mijn mening dat meten weten is geldt dus niet alleen voor spanningen tijdens training, wedstrijd of transport, maar ook tijdens een behandeling. Nathalie kreeg door de meting bevestiging dat zij de pijnpunten juist wist aan te wijzen door middel van gevoel en daarnaast dat haar werkwijze een positief effect heeft op het paard. Hierbij geldt hetzelfde als ruiter tijdens een training: we hebben allemaal een gevoel en zoeken naar bevestiging. De hartslag van het paard kan deze bevestiging geven.

Dat mijn benadering en manier van behandelen werkt, blijkt uit de groeiende belangstelling en positieve feedback die ik telkens weer terug krijg en toch, was ook ik zelf wel eens nieuwsgierig en op zoek naar bevestiging. En dan vooral een bevestiging die mijn werk vanuit de combinatie kennis en  ‘gevoel’ meetbaar en zichtbaar maakt.

Nathalie van Kooten – I Go Support

Het is heel bijzonder dat ook een behandeling meetbaar gemaakt kan worden. Zo weet je als ruiter ook precies waar de pijnpunten zitten, hoe jouw paard een behandeling ervaart en de mate van stress/spanning tijdens zou een behandeling.

Deze eerste ervaring gaf mij in elk geval de bevestiging dat wat ik voel klopt met de meting die we vandaag hebben gedaan.

Nathalie van Kooten – I Go Support

Teamwork makes the dream work!

Samen willen we onze krachten en kennis bundelen om ruiters en hun paarden te helpen om het beste er uit te halen en de doelen te bereiken! Beide hebben wij als uitgangspunt, paarden en ruiters helpen, om op een bewuste manier je doelen te bereiken.

Solvej Rob is een van de sponsorruiters van Nathalie. Samen hebben zij al heel veel ruiter op weg kunnen helpen door hun krachten te bundelen. Ik kijk uit naar een samenwerking met beide dames, die net als mij, ruiters willen helpen met hun doelen, ambities en passie!

Ben je nieuwsgierig geworden naar het verhaal of behandeling van Nathalie? Link dan snel op de onderstaande link voor haar verhaal en website met meer informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *