Tips bij warmte temperaturen

Tips bij warmte temperaturen

Wanneer temperaturen stijgen, is het belangrijk om extra zorg te dragen voor jouw paard. Dit omdat de comfort zone van een paard tussen de -5 en 15 graden Celsius is, dus een paard heeft het boven de 15 graden al snel warm. Tijdens de trainingen kan de lichaamstemperatuur van jouw paard flink oplopen. Als een paard langdurig een verhoogde lichaamstemperatuur heeft door de warmte, kan een paard blijvende schade overhouden. Dit wil je natuurlijk niet en daarom help ik je in deze blog met 9 belangrijke tips!

Tip 1: Plan jouw trainingen verstandig

Pas jouw trainingsschema aan op de temperaturen. Probeer dus jouw trainingen, indien mogelijk, zo vroeg in de ochtend of zo laat op de avond te plannen wanneer het wat koeler is. Voor al als jouw paard niet gewend is om in warme temperaturen te presteren, moet je het heetst van de dag vermijden.

Tip 2: Kijk naar de intensiteit van jouw training

Bij warmere temperaturen kan de intensiteit van een training anders zijn dan normaal. Dit wil zeggen: een oefening of training kan voor jouw paard dan intensiever zijn dan bij aangenamere temperaturen. Wees dus bewust wat je traint en ga geen extra zware oefeningen van jouw paard vragen.

Tip 3: Kort maar krachtig!

Train jouw paard kort maar krachtig! Als je jouw paard maximaal 30 minuten traint, stijgt de lichaamstemperatuur tijdens arbeid ook maar 30 minuten. Dit is belangrijk want hoe langer de lichaamstemperatuur van jouw paard hoog is, hoe meer kan op oververhitting en blessures.

Tip 4: Elektrolyten

Een paard die het warm heeft, gaat waarschijnlijk zweten om die warmte kwijt te kunnen. Hierdoor verliest een paard veel zouten, welke niet zelf worden aangemaakt. Zorg dus dat je deze te korten aanvult door bijvoorbeeld elektrolyten of keukenzout te geven. Dit kan zowel voor als na de training. Kies je ervoor om dit voor jouw training te geven, dan voorkom je altijd dat jouw paard een tekort krijgt en kan die hier goed van profiteren.

Tip 5: Koelen van het lichaam

Spuit jouw paard ALTIJD na de training af met koud water om de spieren af te laten koelen. Zorg hierbij er voor dat je zoveel mogelijk oppervlakte met koud water afspuit, want hoe meer oppervlakte, hoe sneller en beter een paard afkoelt. Het beste is om jouw paard af te spuiten met koud water en daarna 10 minuten stappen (of de stapmolen), dus hem in beweging houden. Herhaal dit indien nodig voor extra verkoeling.

Bij extra warmte temperaturen, is het raadzaam het overtollig water niet met een zweetmes af te schrapen. Er ontstaat dan namelijk een extra waterlaagje op de huid en omdat water beter warmte geleid dan lucht, zorgt dit juist voor extra verkoeling. Hierbij is het wel belangrijk om te weten wanneer het juist wel of juist niet goed is. Zie onderstaande afbeelding bij welke weersomstandigheden je jouw paard het beste laat afkoelen:

Bron: Dr. David Malin

Tip 6: Kies de juiste beenbescherming

Rijd je met beenbescherming? Kies dan voor goede luchtdoorlatende beenbeschermers. De temperatuur kan namelijk sterk toenemen onder beenbeschermers die niet voldoende lucht doorlaten en afgesloten zijn. Bandages en wollen flextrainers zorgen voor extra warmte omdat deze geen lucht doorlaten. Dus kies vooral niet voor deze beenbeschermers! Indien het niet noodzakelijk is, vermijd dan beenbeschermers met warme temperaturen.

Tip 7: Dagje vrij

Wanneer het een dag echt te warm is en je niet op tijden kan rijden als de temperatuur aangenamer is, kies er dan voor om jouw paard een dagje vrij te geven. Met name paarden die al gevoelig zijn voor warmere temperaturen, kun je ze beter een dagje extra vrij geven.

Tip 8: Voldoende drinkwater

Natuurlijk een voor de hand liggende maar toch: zorg dat jouw paard voldoende drinkwater heeft. Merk je dat jouw paard niet goed drinkt? Doe dan een schuitje appelsap bij het water om het smakelijker te maken.

Tip 9: Wedstrijden

Als het erg warm is, gaan de meeste wedstrijden niet door. Wanneer dit wel zo is, moet je jezelf afvragen of dit voor jouw paard wel goed is. Een paard wat het sneller warm heeft of veel last heeft van warme temperaturen, zal ook minder goed presteren. Daarnaast moet je jouw paard in de trailer vervoeren, waar de warme lucht ook blijft hangen. Wees dus verantwoord en bewust, kies ervoor om niet te gaan.

Wil jij jouw paard op een verantwoorde en bewuste manier laten wennen aan het presteren in warme temperaturen? Dan kan ik jou daarbij helpen! Neem contact op voor het plannen van een introductie hartslagmeting om te kijken wat ik voor jou kan betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *