Trainen van je paard met koude temperaturen

Trainen van je paard met koude temperaturen

Tijdens extreem warme temperaturen, moet je de training van je paard aanpassen voor de gezondheid van jouw paard. Hoe zit het eigenlijk met koude temperaturen? Moet je dan ook extra zorg dragen en jouw trainingen aanpassen? Het antwoord is: JA!

In deze blog leg ik jullie uit waarom het belangrijk is om jouw trainingen aan te passen tijdens deze koude temperaturen. Natuurlijk sluit ik af met handige tips voor jouw trainingen.

Koude lucht

De neus en de longen van het paard zitten ver uit elkaar. Hierdoor moet de ingeademde lucht een hele weg afleggen om bij de longen te komen. Het lichaam van het paard is expres zo gebouwd, zodat de lucht die wordt ingeademd gaande weg vochtig en warm wordt. Dit beschermt de longen van het paard tegen droge en koude lucht.

Als het echt té koud is, kan het voorkomen dat de ingeademde lucht niet tijdig opgewarmd is wanneer het de longblaasjes bereikt. Door de koude lucht beschadigen de longblaadjes van het paard, wat kan zorgen voor een longontsteking of zelfs longaandoeningen die vergelijkbaar zijn met astma.

Wanneer is het dan té koud?

Vanaf een temperatuur van -5 graden kan er schade optreden in de longen, wanneer een paard tijdens een training koude en droge lucht inademt. Dit is gebleken uit een onderzoek waarbij ze een aantal paarden 5 minuten lieten galopperen. Deze paarden vertoonde na afloop schade aan de longblaasjes wat pas na minimaal 2 dagen hersteld was.

Paarden kunnen, net zoals bij warme temperaturen, wennen aan koude temperaturen. Echter dien je dit wel heel rustig op te bouwen! Paarden die bijvoorbeeld altijd buiten staan, kunnen beter tegen kou dan paarden die voornamelijk op stal staan.

Aantal handige tips

Wil je jouw paard toch in beweging houden met de kou? Pas dan deze handige tips toe!

1. Zijn temperaturen beneden -5 graden? Kies dan voor een rustige staptraining, wandelingetje of grondwerk, in plaats van een spring- of galoptraining.

2. Zorg voor een goede warming up! Natuurlijk is dit altijd belangrijk, maar nu zijn de spieren van een paard meestal extra koud. Zorg dus dat jij jouw training rustig opbouwt en niet meteen ‘van 0 naar 100’ gaat.

3. Let op de ademhaling, hartslag en temperatuur van jouw paard. Vergelijk dit met de normale waardes om te monitoren hoe jouw paard reageert op koude temperaturen

4. Kies momenten op de dag dat de temperaturen zeker boven -5 graden zijn, om zo veilig jouw paard te trainen.

5. Train niet te intensief. Met koude temperaturen kunnen paarden een training of oefening namelijk intensiever ervaren dan bij aangenamere temperaturen.

6. Probeer niet tot nauwelijks te galopperen. Tijdens de galop ademen paarden namelijk op basis van het tempo in de galop, dus ademen ze tijdens deze gang zwaarder en sneller ten opzichte van de draf en de stap.

7. Zorg naast je training ervoor dat jouw paard ook voldoende energie krijg om zich warm te houden. Pas dus jouw voermanagement ook aan! Paarden zullen een hogere energie behoefte hebben, dus hebben ze ook meer voer nodig.

8. Geef je paard wel voldoende (vrije) beweging om de spieren en pezen soepel te houden. Kan die niet in de wei of paddock? Ga dan lekker wandelen of zet hem in de stapmolen.

‘Wintervrij’

Natuurlijk blijft ‘wintervrij’ met dagelijkse wandeltochtjes het beste voor de gezondheid en veiligheid van jouw paard. De weides of paddocks brengen namelijk ook weer gevaren met zich mee (denk aan sneeuw wat vast gaat zitten aan de ijzers, gladde of bevroren weides).

Geef je paard voldoende (lauwwarm) water en ruwvoer wanneer die op de stal staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *